خانه / مشاوره کودکان / اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان
اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان

اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان

 

 

اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان

[contact_info title= “اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان”] 

مرگ والدین یکی از پر استرس ترین وقایع زندگی یک کودک است. کودکان در هر رده ی سنی ،وقتی یکی از عزیزان خود به ویژه پدر و مادر یا بستگان نزدیک خود را از دست می دهند، در معرض مشکلات رفتاری و هیجانی ،به ویژه افسردگی، قرار می گیرند. وقتی متوفی پدر یا مادر است ،کودک علاوه بر فقدان او ،یک رشته فقدان های ثانوی را نیز تجربه می کند، فقدان هایی مثل از دست دادن برخی امکانات مالی، کاهش دسترسی کودک به والد دیگر و فقدان هایی که معلول تغییر نقش ها و مسئولیت ها در خانواده هستند.

کودک
در زمینه تاثیرات کوتاه مدت مرگ والدین نشان می دهد بین مرگ والدین و بروز اختلالات روانی در کودک، چند هفته پس از مرگ والدین رابطه ی شدید هست. در این مقاله قصد داریم تا در مورد “اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان” اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم، پس در صورت تمایل تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

هنگام مرگ والدین با کودک چگونه رفتار کنیم؟

کودک
در زمینه تاثیرات کوتاه مدت مرگ والدین نشان می دهد بین مرگ والدین وبروز اختلالات روانی در کودک ،چند هفته پس از مرگ والدین رابطه ی شدید هست. در تحقیقاتی نشان داده شده واکنش فوری کودکان به مرگ عزیزان عبارتند از: اضطراب شدید، گریه و بداخلاقی، وابستگی شدید، مشکلات مرتبط با جدایی، افزایش پرخاشگری، کابوس و مشکلات خواب، ترس ازمصدومیت، مشکلات مرتبط با توالت رفتن، بی اشتهایی بی قراری، از دست دادن تمرکز حواس و مشکلات یادگیری.
کودکان تا قبل از دبستان، مرگ را قابل برگشت می دانند و در مراسم سوگواری هم احساس نمی کنند والد فوت شده دیگر برنمی گردد، ولی به تدریج متوجه می شوند مرگ جزئی از زندگی است و باید آن را پذیرفت. باید تعریف ساده ای از مرگ برای او داشته باشیم مثلا بگوییم پدر یا مادر فوت شده دیگر قادر به انجام کاری نیست و از این بابت خیلی متاسفیم ولی کاری از دستمان برنمی آید. سعی کنیم از اسطوره سازی غلط بپرهیزیم و وقایع پیش آمده را عینی و در حد فهم کودک توضیح دهیم زیرا با تعریف زیاد مجبوریم به سوال هایی پاسخ دهیم که خودمان اطلاع درستی از آن ها نداریم و  کودک را گیج و نگران می کنیم.

برخوردهای غلط بزرگ ترها با کودکان

پنهان کاری یا حرف نزدن در مورد مرگ:

این موضوع باعث می‌شود کنار آمدن و پذیرش برای کودک دشوارتر شود. کودکان نیاز دارند در مورد موضوع صحبت کنند یا احساسشان را بروز دهند. آن‌ها باید با واقعیت مواجه شوند و حس کنند احساسشان توسط اطرافیان درک و پذیرفته می‌شود.

در انتظار نگه داشتن کودک:

کودک را در انتظار نگه ندارید. نگویید بابا یا مامان به سفر دوری رفته یا قرار است کادویی برایت بفرستد. در این حالت مجبور می شوید همیشه نقش بازی کنید و با این کار با دو مشکل روبرو می شوید، یکی غم از دست دادن عزیز و دیگری صادق نبودن با کودک.

صحبت از بهشت و جهنم:

گاهی برای تسلی کودک می گوییم فرد درگذشته به بهشت رفته و جایش بهتر از ماست. این می تواند در آینده میل به خودکشی را در کودک بیشتر کند. جمله ای مثل خدا آدم های خوب را پیش خودش می برد نیز باعث می شود کودک تصور کند کسانی که زنده اند، آدم های بدی هستند. تا حد امکان از دادن اطلاعاتی که برای کودک قابل فهم نیستند، بپرهیزید.

غم و اندوه کودک را بیشتر نکنید:

فهرست کردن مشکلات بعد از مرگ والدین برای کودک بر غم و اندوه او می‌افزاید. با کودک درد و دل نکنید. او توانایی شناختی و ادراکی پایینی دارد و در بسیاری موارد خود را مقصر می‌داند. برخی افراد گمان می‌کنند با بیان مشکلات زندگی کودک را مسئولیت پذیر بار می‌آورند و از شیطنت‌های او جلوگیری می‌کنند. در صورتی که بیان مشکلاتی که مناسب سن کودکان نیست منجر به ناراحتی و گاه بروز افسردگی در آن‌ها می‌شود. ممکن است دیگر خواسته‌ها و احتیاجات خود را بیان نکند چرا که به خیال خود نمی‌خواهد دیگران را به زحمت بیاندازد و یا مشکلات دیگری ایجاد کند.

مسئولیت دادن به کودک:

اگر کودک فرزند اول خانواده است، نباید مسئولیت سنگینی به او سپرده شود مثلا وقتی پدر خانواده فوت می کند نباید به فرزند پسرش بگویید تو مرد خانه هستی. با این مسئولیت، بار هیجانی زیادی به کودک تحمیل می شود.

دورکردن کودک از مراسم سوگواری:

اجازه دهید کودک در مراسم سوگواری شرکت کند و احساساتش را بروز دهد. درباره اتفاق رخ داده با او صحبت کنید. کودک مانند بزرگ ترها باید مراسم را از نزدیک ببیند و حتی ناراحتی اش را ابراز کند. کودکان زیر ۹-۸ سال نباید در مراسم خاکسپاری شرکت کنند ولی در سنین بالاتر می توانند در مراسم حضور داشته باشند، حتی در صورتی که ظاهر تغییر نکرده باشد، می توانند متوفی را ببینند.

پاک کردن خاطرات متوفی:

در مراحل بحرانی تصمیم نگیرید. عوض کردن خانه یا از بین بردن وسایل فرد درگذشته، به صورت عقده ای در کودک درمی آیند و در آینده آثار خود را نشان می دهند. بعد از پایان مراسم سوگواری یک شیء کوچک مثل عکس یا ساعت متوفی را به عنوان نماد و یادبود به کودک بدهید.

واکنش های احتمالی کودکان در هنگام مرگ والیدین

خشم:

کودک ممکن است از والدین خود عصبانی باشد چون، به او نگفته بودند متوفی بیمار بوده.ممکن است از خودشان عصبانی باشند چون، آرزو می کردند متوفی بمیرد، به عیادتش نرفته بودند و نتوانسته بودند با او خداحافظی کنند، نتوانسته اند مانع مرگش شوند و… ممکن است از متوفی عصبانی باشند چون، مراقب خودش نبوده، آن ها را تنها گذاشته و…

احساس گناه:

وقتی مرگ برای کسی رخ می دهد، عده زیادی احساس گناه می کنند.ممکن است این احساس ناشی از خشم آن ها باشد. البته نبایدهای زیادی احساس گناه را ایجاد می کنند، نباید تنهایش می گذاشتم، نباید می گذاشتم رانندگی کند، نباید بیمارستان را ترک می کردم و…

احساس مسئولیت:

احساس خشم و مسئولیت شانه به شانه هم حرکت می کنند.ممکن است آن ها چیزی شنیده باشند و آن را جدی گرفته باشند. از آنجا که خدا را به عنوان پاداش دهنده و مجازات کننده می شناسند ممکن است تصور کنند خدا با مرگ متوفی آن ها را به دلیل رفتار اشتباهشان مجازات کرده و.. اگر کودک خودش را در مرگ متوفی مسئول می داند باید به او کمک کرد تا بفهمد اشتباه می کند. اگر کودک واقعا در مرگ متوفی مسئول بوده باید برای کمک به او به روان شناس مراجعه کرد.

کمک به کنار آمدن کودک با مرگ والدین

نوع برخورد مراقبین و اطرافیان تاثیر بسیار زیادی در کنار آمدن کودک با سوگ دارد. بهتر است برای کمک به کودک برای پشت سر گذاشتن تجربه سوگ روش‌های زیر را داشته باشید:

  • احساسات کودک را بپذیرید و با او همدلی کنید. با در آغوش گرفتن و توجه کافی داشتن به او نشان دهید حمایتگر او هستید و او را درک می‌کنید. کودک را ترغیب کنید هیجاناتش را برونریزی کند. گریه و حرف زدن در مورد احساسات در صورت توان برای او لازم است.
  • با روش‌هایی مثل نقاشی کشیدن، نمایش‌های عروسکی، کتاب داستان‌های مصور به کودک کمک کنید هیجانات خود را از این واقعه بروز دهد.
  • برای مرور خاطرات با کودک همراه باشید. اجازه دهید کودک عکس‌های والد از دست رفته را ببیند. خاطراتی که با او داشته را مرور کند یا برای دیگران تعریف کند.
  • او را هر از گاهی به زیارت والد فوت شده ببرید. همچنین می‌توانید کودک را در مکان‌هایی که والد حضور داشته همراهی کنید. یادگاری‌هایی از والد فوت شده مثل عکس یا وسایل او را در اختیارش قرار دهید. به این ترتیب به کودک فرصت می‌دهید نزدیکی اش را با والد حفظ کند.
  • در مورد مرگ والد به او اطلاع درست و عینی بدهید. از پنهان کردن موضوع یا اطلاعات مبهم دادن خودداری کنید. سعی کنید بنابر سطح درک کودک موضوع را برایش روشن کنید.

چنانچه در مورد “اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان” سوالاتی برایتان پیش آمد که نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه داشتید می توانید با کارشناسان مرکز الو مشاوره تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید. سایر مطالب روانشناسی مرتبط:

با سوالات جنسی کودکان چگونه برخورد کنیم؟
۱۰ راهکار موثر در درمان لکنت زبان کودکان
مشاوره فرزند پروری صحیح
تشویق کودک به کتابخوانی

[contact_info title= “اثرات مرگ والدین بر کودکان و راه های کمک کردن به آنان”] 

شما می توانید در قسمت دیدگاه سوالات خود را با مشاوران ما درمیان بگذارید … 

همچنین ببینید

نحوه برخورد با کابوس کودکان

نحوه برخورد با کابوس کودکان

[contact_info title= “نحوه برخورد با کابوس کودکان”]  مهم نیست که در چه سنی بچه ‌ها …

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published.