خانه / مشاوره روانشناسی / دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن
دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن

دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن

دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن

[contact_info title= “دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن”] 

لکنت زبان فقط در کودکان در سنین پایین به وجود نمی آید بلکه ممکن است حتی در بزرگسالان هم اتفاق بیفتد. ممکن است اختلال لکنت زبان هفته ها، ماه ها و یا سال ها در فرد بماند. به طور کلی لکنت زبان یکی از اختلالات گفتاری است که اغلب ریشه در اضطراب و استرس های کودکی دارد. بسیاری از بزرگسالان مبتلا به لکنت زبان، آن را به عنوان یک ویژگی یا نقص ثابت در وجود خود در نظر گرفته و آن را درمان ناپذیر می دانند.

مسلما لکنت زبان فرد را محدود کرده و عملکرد شغلی، تحصیلی و حتی ارتباطات میان فردی او را تحت تاثیر قرار می دهد. حال آن که در هر سنی می توانید از درمان های لکنت زبان بهره مند شوید. در ادامه این مطلب به معرفی “دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن” پرداخته ایم.

چه عواملی باعث لکنت می‌شود؟

چندین دلیل احتمالی برای بروز لکنت وجود دارد که برخی از آن‌ها شامل ژنتیک و سابقه خانوادگی، تنش در محیط خانواده، اختلالات نوروفیزیولوژی و رشدی در دوران کودکی، صدمات مغزی که ممکن است در اثر سکته مغزی ایجاد شود و لطمه شدید عاطفی است.

باورهای کلیشه‌ای و مرسوم معمولا آن ها را خجالتی، عصبی، حساس، عجول، درون‌گرا و … می‌پندارد که البته هیچ شاهد علمی برای این ادعا وجود ندارد. شاید وقوع لکنت زبان ریشه در اضطراب یا موارد عنوان‌ شده داشته‌ باشد، ولی حکمی کلی برای تعمیم آن به تمام مبتلایان موجود نیست. 

علائم لکنت زبان:

لکنت زبان با کلمات، صدا‌ها یا هجا‌های مکرر و اختلال در روند عادی گفتار مشخص می‌شود. به عنوان مثال، یک شخص ممکن است یک حرف صامت را تکرار کند و یا ممکن است در بیان برخی صدا‌ها یا شروع یک جمله دچار مشکل شود. استرس ناشی از لکنت زبان می‌تواند به صورت علائمی مانند تغییرات جسمی نظیر لک‌های صورت، لرزش لب، پرش بیش از حد چشم، ناامیدی برای برقراری ارتباط، درنگ یا مکث قبل از شروع صحبت، امتناع از صحبت کردن و تکرار صدا‌های اضافی یا کلمات به جملات بروز کند.

راه های درمان لکنت زبان در بزرگسالان

برای درمان لکنت زبان بزرگسالان می توان از روانشناس، گفتار درمانگر و آسیب شناس بافت و ساختار زبان کسانی کمک گرفت. ممکن است یک روش یا یک درمان برای فردی مفید و برای فرد دیگر مفید نباشد. درمان لکنت زبان، می تواند باعث بازگشت افراد به دنیا و توانمند کردن آن ها شود.

درمان لکنت زبان شاید باعث حذف کامل لکنت زبان نشوند، اما می تواند مهارت هایی برای بهبود و برطرف لکنت زبان به شما آموزش دهد. شما در پایان درمان قادر به صحبت کردن به میزان بیشتر، گسترش ارتباطات و مشارکت کامل در تمام فعالیت های اجتماعی خواهید بود. در ادامه به برخی روش های درمان لکنت زبان در بزرگسالی پرداخته ایم. به یاد داشته باشید که برای درمان در بزرگسالی نیاز به صرف زمان و وقت بیشتری خواهید بود.

سخنرانی درمانی:

درمان با سخنرانی به شما آموزش می دهد که چگونه سرعت صحبت کردن خود را کنترل کنید مخصوصا در شرایط و موقعیت هایی که دچار لکنت زبان می شوید. با کمک درمانگر به مرور زمان می توانید لکنت خود را به طور کامل برطرف کنید.

لوازم الکتریکی:

چندین وسیله الکترونیکی برای افزایش مهارت کلامی و روان شدن کلام وجود دارد. دستگاه هایی که بازخورد صوتی شما را به تاخیر می اندازد و آن را به شکل تغییر یافته برای خودتان پخش می کند. گویا در حال گوش دادن به سخنرانی فرد دیگری هستید. این روش به شما کمک می کند تا بتوانید مشکلات حرف زدن تان را بهتر درک کنید.

درمان شناختی رفتاری:

روش درمانی شناختی رفتاری می تواند به شما کمک کند تا روش ها و الگو های مخرب شناختی و تفکر خود را از بین برده و آن ها را با الگوهای سالم جایگزین کنید. همچنین به شما در حل اختلالات اضطرابی، افزایش اعتماد به نفس و ترمیم خودباوری که با لکنت زبان رابطه دارند نیز کمک می کند. از آن جا که ریشه علائم اضطراب در کودکی است، حضور روانشناس ضروری می باشد.

دارو درمانی:

در صورتی که مشکلات روانی و اضطراب ها در حدی باشند که در روند درمان اختلال ایجاد کنند، از درمان های دارویی نیز استفاده خواهد شد. داروهای ضد اضطراب و دارو های ضد افسردگی و یا آرامبخش ها از جمله داروهایی هستند که به همراه رواندردمانی استفاده می شوند. به یاد داشته باشید که این داروها تنها برای تسریع درمان بوده و خودشان به تنهایی قادر به از بین بردن لکنت زبان و حتی اضطراب به طور کامل نیستند.

درمان کاهش اجتناب:

بسیاری از افرادی که لکنت زبان دارند، خود را از بسیاری از مجامعی که دوست دارند محروم می کنند. رواندرمانگر به آن ها کمک می کند تا خود و مشکلشان را به رسمیت شناخته و به جای اجتناب، حرف بزنند.

تکنیک اصلاحی برای روانی کلام:

تکنیک های اصلاحی روانی کلام شامل تمرین برای آهسته صحبت کردن، سخنرانی های طولانی مدت و روایی در محیط تخصصی می باشد. با تمرین این تکنیک ها با درمانگر، مراجع برای انتقال این مهارت ها به محیط بیرونی آماده می شود.

رفتار صحیح با کودکی که لکنت زبان دارد

افراد دارای لکنت زبان از نظر هوش و استعداد با دیگران تفاوت ندارند. اما چگونه باید با کودکی که دارای این ویژگی است رفتار کنیم تا نه تنها هیچ‌کس دچار مشکل نشود، بلکه کم‌کم مشکلات ما کمتر و رفع شود؟ توصیه‌های زیر می‌تواند به شما در این مورد مهم کمک کند:

  • علت لکنت را پیدا کنید و عامل ایجادکننده را بررسی و حل کنید.
  • به دنبال تحقیق علمی و آگاهانه در مورد مسائلی باشید که لکنت زبان را بیشتر می‌کند و آن ها را جدی بگیرید.
  • در شروع، هدفتان را در کمک به حرف زدن روان‌تر کودک خلاصه کنید و نه حرف زدنی که بدون هیچ عیب و نقصی باشد.
  • هرگز از کودک نخواهید و تشویقش نکنید که لکنتش را پنهان کند، بلکه کمک کنید تا با آن روبه‌رو شود.
  • یادش بدهید تا به لکنتش مثل یک ویژگی نگاه کند؛ لکنت زبان یک عیب یا ایراد نیست.
  • یادش بدهید هر وقت در حرف زدن دچار اضطراب و ترس شد، یادش باشد که نباید از چیزی خجالت بکشد.
  • وقتی در صحبت کردن موفق است، او را خیلی تشویق کنید.
  • با لحن عیب‌جویانه در مورد لکنت کودک صحبت نکنید.
  • موقعیت‌ها را در نظر بگیرید. در زمان عصبانیت لکنت کودک بیشتر می‌شود، پس سعی کنید در زمان عصبانیت آرامش خود را حفظ و خشم او را بیشتر نکنید.
  • مراقب باشید اطرافیان کودک به خاطر حرف زدنش او را مسخره نکنند. این کار اعتمادبه‌نفس او را کم و لکنت را بیشتر می‌کند.
  • اضطراب می‌تواند بروز لکنت زبان را بیشتر کند، پس سعی کنید تا حد ممکن محیط زندگی شما آرام و دور از تنش و استرس باشد.
  • صحبت کودکان دارای لکنت ممکن است با دشواری و در زمانی طولانی‌ انجام شود، پس هرگز صحبت کودکتان را قطع نکنید و وسط حرفش نپرید.
  • هنگام پاسخ دادن به حرف‌هایش آرام و شمرده حرف زدن خودتان را برایش الگو قرار دهید.
  • از ترساندن، تهدید و تنبیه بدنی کودک به شدت پرهیز کنید، این رفتارهای غلط تربیتی، مشکل را چند برابر می‌کند.
  • اگر بعد از مکالمه ناامید به نظر برسید، کودک این موضوع را می‌فهمد که اصلاً اتفاق خوبی نیست.
  • از اصلاح کلماتش او خودداری کنید. در عوض، بعد از گفتن کامل کلماتش، آن را به آرامی تکرار کنید تا او بداند که متوجه منظورش شده‌اید.
  • هر روز برای مکالمه‌ای خوشایند و بدون استرس با کودک وقت بگذارید.

مشاوران و کاشناسان مرکز الو مشاوراه همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما در مورد “دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن” هستند پس نگران ابهامات ایجاد شده نباشید و با ما تماس بگیرید. سایر مطالب روانشناسی:

اسکیزوفرنی در کودکان
علت ترس از رانندگی
برای اختلالات روانی په روش درمانی مناسب است؟
وسواس فکری عملی چیست؟

[contact_info title= “دلایل و علت بروز لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان و درمان آن”] 

شما می توانید در قسمت دیدگاه سوالات خود را با مشاوران ما درمیان بگذارید … 

همچنین ببینید

آزار خواهی جنسی

آزار خواهی جنسی

[contact_info title= “آزار خواهی جنسی”]  آزار خواهی جنسی، یا به اختصار “مازوخیست” عبارت است از …

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published.