خانه / مشاوره روانشناسی / اختلال جنسی پارافیلی
اختلال جنسی پارافیلی

اختلال جنسی پارافیلی

اختلال جنسی پارافیلی

[contact_info title= “اختلال جنسی پارافیلی”] 

اختلال پارافیلی مشکلات کنترل تکانه جنسی است که با تخیلات، امیال و رفتارهای مکرر جنسی متمرکز بر اشیا، فعالیت‌ها یا موقعیت‌های غیرمعمولی مشخص می‌شود که برای دیگران از لحاظ جنسی محرک نیست. در اغلب موارد این اشیا، فعالیت‌ها یا موقعیت‌ها برای اینکه افراد کارکرد جنسی داشته باشند، ضروری‌اند.

امیال و رفتارهای فرد مبتلا به پارافیلی ممکن است باعث ناراحتی قابل توجه یا اختلال کارکرد شخصی، اجتماعی یا شغلی شود. فرد دچار پارافیلی را ممکن است منحرف بخوانند و این رفتارها ممکن است پیامدهای اجتماعی و قانونی وخیمی برای او داشته باشد. با ما همراه باشید تا در انتهای این مقاله شما را با “اختلال جنسی پارافیلی” بیشتر آشنا خواهیم نمود.

تعریف پارافیلیا یا انحراف جنسی

همانطور که در مقدمه اشاره نموده ایم پارافیلیا به وضعیتی گفته می‌شود که برانگیختگی و لذت جنسی فرد، وابسته به افکار یا رفتارهای جنسی غیرطبیعی و افراطی باشد. پارافیلیا ممکن است حول موجودیتی خاص مانند کودکان، حیوانات، لباس زیر و…  یا حول اعمالی خاص ایجاد درد، عریان‌گرایی و… باشد. بیشتر گونه‌های پارافیلیا در مردان شایع‌تر از زنان است. تمرکز وسواس‌گونه‌ای که در افراد شکل می‌گیرد، معمولا محدود به نوع خاصی است و تغییر نمی‌کند. در پارافیلیا، درگیری ذهنی فرد حول موجودیت یا عملی خاص به ‌حدی است که بدون آن به ارضای جنسی نمی‌رسد!

پارافیلیا شامل رفتارهای جنسی‌ است که از نظر جامعه، ناخوشایند، غیرطبیعی و غیرمعمول هستند. رایج‌ترین انواع پارافیلیا، بیماری پدوفیلی یا کودک‌کامی، بدن‌نمایی، تماشاگری جنسی یا چشم‌چرانی، و تن‌مالی هستند. در مقابل، یادگارخواهی یا فتیش، خودآزاری جنسی، دیگرآزاری جنسی و دگرجنس‌پوشی کمتر شایع هستند. برخی از این رفتارها غیرقانونی هستند و بیشتر افرادی که تحت درمان اختلالات جنسی هستند، اغلب به‌خاطر رفتارشان دچار مشکلات قانونی شده‌اند.

علائم پارافیلیا

هرچند بسیاری از انواع پارافیلیا افراطی و غیرطبیعی به‌نظر می‌رسند، اما باید بدانید پارافیلیا حالت‌هایی دارد که چندان هم عجیب نیستند. به‌طور مثال حرف‌های شهوت‌انگیز ممکن است باعث برانگیختگی برخی افراد شود، اما اگر تنها راه برانگیختگی جنسی فرد حرف‌های شهوت‌انگیز باشد، می‌توان آن را پارافیلیا دانست. تماشای بدن برهنه یا فیلم‌های خاص ممکن است باعث برانگیختگی افراد بسیاری شود. پارافیلیا حالتی است که این وضعیت تبدیل به وابستگی روانی شود؛ طوری‌که فرد بدون آن برانگیخته نمی‌شود.

دلایل بروز پارافیلیا

 

دلیل بروز انواع اختلال پارافیلیا به‌روشنی مشخص نیست. روان‌تحلیلگران معتقدند فرد مبتلا به پارافیلیا مایل به تکرار یا بازگشت به عادتی جنسی است که در کودکی‌اش شکل گرفته است. به‌عقیده رفتارشناسان، این اختلال‌ها در طول فرایند شرطی‌شدن ایجاد می‌شوند. شیئی که در حالت عادی هیچ جنبه‌ٔ جنسی ندارد، وقتی پیوسته در ارتباط با رفتارهای جنسی دیده شود، به شیئی جنسی و برانگیزاننده تبدیل می‌شود. این مسئله در مورد اعمال و رفتار هم درست است. در برخی موارد، ممکن است عاملی جنبی در بروز این اختلال مؤثر باشد؛ مانند مشکل در برقراری ارتباط رودررو با دیگران.

بر مبنای مدل‌های یادگیری رفتاری، کودکی که قربانی یا تماشاگر رفتارهای نامناسب جنسی بوده است، تقلید این رفتارها را فرا می‌گیرد و در آینده میل بیشتری برای انجام این رفتارها خواهد داشت. بر اساس مدل‌های جبران کمبودها، این افراد از ارتباط جنسی طبیعی و موردپذیرش جامعه، محروم هستند؛ بنابراین به‌دنبال ارضای جنسی از طریق رفتارها و ابزارهایی هستند که موردپذیرش جامعه نیست. تمرکز مدل‌های روان‌شناختی بر رابطهٔ بین هورمون‌ها، رفتارها و دستگاه عصبی بدن با میل به رفتارهای پرخاشگرانه و ترشح هورمون‌های جنسی مردانه است.

روش‌های درمان پارافیلیا

روش‌های درمانی شامل روش سنتی تحلیل روانی، هیپنوتیزم و فنون رفتاردرمانی است. این داروها سطح هورمون تستسترون را به‌شدت کاهش می‌دهند. با مصرف این داروها، میل جنسی در مردان کاهش می‌یابد و تصویرسازی ذهنی از صحنه‌های برانگیزاننده‌ٔ جنسی کمتر می‌شود. در نتیجه فرد امکان دریافت مشاوره را بدون فشار عوامل قدرتمند منحرف‌کننده، خواهد داشت. همچنین پژوهش‌ها نشان داده‌اند ترکیب دارودرمانی با رفتاردرمانی شناختی می‌تواند مؤثر باشد.

باید بدانید سطح میل جنسی لزوما ارتباطی با بروز اختلالات پارافیلیا ندارد. همچنین سطح بالای هورمون تستسترون در مردان عامل مستعدکنندهٔ پارافیلیا نیست. هورمون‌هایی مانند مدروکسی‌پروژسترون و سیپروترون که گردش تستسترون را کاهش می‌دهند، باعث کاهش میل جنسی و پرخاشگری می‌شوند. این هورمون‌ها منجر به کاهش تناوب خیال‌پردازی جنسی و شروع رفتارهای جنسی از جمله خودارضایی و آمیزش جنسی می‌شود. داروهای هورمونی معمولا همراه با درمان‌های شناختی و رفتاری به‌کار گرفته می‌شود. برخی داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین هم در کاهش میل جنسی مؤثرند، اما اثرگذاری خاصی بر خیال‌پردازی جنسی ندارند.

تاثیر مدل های درمانی رفتاری شناختی:

برخی پژوهشگران معتقدند مدل‌های رفتاریر شناختی در درمان پارافیلیا مؤثرند. برای مثال، در شرطی‌سازی آزارنده از محرک‌های منفی برای کاهش یا حذف رفتاری خاص استفاده می‌شود. در حساس‌سازی پنهان، برای فرد روشن می‌کنند که رفتار انحرافی او، رخدادی منفی را به‌دنبال خواهد داشت. شرطی‌سازی آزارنده شبیه حساس‌سازی پنهان است، با این تفاوت که پیامد منفی به‌راستی رخ می‌دهد؛ مانند انتشار بویی ناخوشایند توسط درمانگر.

هدف این است که بیمار، رفتار ناشایست را به بوی ناخوشایند ارتباط دهد و برای اجتناب از آن اقدام کند. حساس‌سازی شامل نمایش فیلم‌هایی از پیامدهای رفتار انحرافی است؛ مانند قربانی‌هایی که درباره‌ٔ میل به انتقام از فرد خطاکار صحبت می‌کنند یا صحنه‌هایی از عمل جراحی عقیم‌سازی.

روش‌های درمانی شرطی‌سازی مثبت:

روش‌های شرطی‌سازی مثبت هم وجود دارند که ممکن است بر آموزش مهارت‌های اجتماعی و رفتارهای جایگزین به بیمار تمرکز کنند. فنون بازشرطی‌سازی، بر خلق بازخود آنی به بیمار با هدف تغییر رفتار سریع، تمرکز دارند.

درمان‌های شناختی شامل بازسازی اختلالات شناختی و آموزش هم‌ذات‌پنداری است. بازسازی اختلالات شناختی، با اصلاح باورهای غلط و استدلال‌های اشتباه بیمار همراه است؛ باورهای نادرستی که ممکن است به خطاهای رفتاری مانند تماشای قربانی و استدلال نادرستی مبنی بر اینکه قربانی شایستهٔ چنین رفتاری است، منجر شود. آموزش هم‌ذات‌پنداری به بیمار کمک می‌کند تا قضیه را از زاویهٔ دید قربانی ببیند. همچنین او را و آسیبی را که به او وارد می‌کند، درک کند.

چنانچه مایل باشید می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد “اختلال جنسی پارافیلی” و دریافت پاسخ سوالات خود با کارشناسان مرکز الو مشاوره در تماس باشید. سایر مطالب پیشنهادی:

انواع اختلالات جنسی و درمان
رابطه جنسی با حیوانات | زوفیلیا چیست؟
رابطه جنسی خشن و مازوخیسم
بچه بازی و علائم آن

[contact_info title= “اختلال جنسی پارافیلی”] 

شما می توانید در قسمت دیدگاه سوالات خود را با مشاوران ما درمیان بگذارید … 

همچنین ببینید

آزار خواهی جنسی

آزار خواهی جنسی

[contact_info title= “آزار خواهی جنسی”]  آزار خواهی جنسی، یا به اختصار “مازوخیست” عبارت است از …

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published.