خانه / بازار کار / آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر
بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر

آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر

آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر
آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر

[contact_info title= ” آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر “] 

رشته مهندسی کامپیوتر که به طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر می پردازند ، از اهمیت به سزایی در دنیای ماشینی امروز دارد. هدف از گذراندن این دوره تربیت کارشناسانی است که در زمینه تحلیل ، طراحی ، ساخت و راه اندازی دستگاه ها و مجموعه های سخت افزاری و یا شناخت مجموعه های نرم افزاری جدید ، برنامه های به روز دنیا ، نگه داری، عیب یابی و تعمیر و اصلاح و توسعه فعالیت کنند.
طراحی، شبیه سازی، فناوری، پردازش، سنجش، آموزش، ویرایش و … همه مفاهیمی هستند که با بالاترین دقت و در کوتاهترین مدت زمان ممکن در برنامه های نرم افزاری کامپیوتر انجام می شوند. لذا هدف از این رشته تربیت نیروی متخصص برای انجام امور فوق است. کامپیوتر دارای دو جزء متفاوت سخت افزار و نرم افزار است. اجزاء فیزیکی و قابل لمس کامپیوتر مانند مدارها و بردهای الکترونیکی سخت افزار نامیده می شوند و نرم افزار جزء غیرقابل لمس کامپیوتر است نرم افزار برنامه ها و داده هایی است که به کامپیوتر فرمان می دهند که چه عملی را انجام دهد. یک مهندس نرم افزار یاد می گیرد که چگونه نرم افزارهای بزرگ و عظیم را طراحی و برنامه ریزی کند، تست و ارزیابی نهایی نماید و در نهایت مستند سازد. مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر ۸ ترم تحصیلی و ۱۴۰ واحد درسی را شامل خواهد شد که ۲۰ واحد آن دروس عمومی ، ۲۱ واحد دروس پایه ، ۵۹ واحد دروس اصلی ، ۲۵ واحد دروس تخصصی و ۱۵ واحد هم دورس اختیاری خواهد بود. در ادامه این مطلب در مورد این رشته و زمینه های شغلی آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.

زمینه های شغلی مهندسی کامپیوتر

  • مهندسی نرم افزار: بررسی راه‌های مکانیزه کردن فعالیت‌های سازمانی برنامه نویسی و تولید کد تست و بررسی برنامه های تولید شده ، از جمله بازار کار مرتبط با این رشته است.
  • مهندسی سخت افزار: طراحی و پیاده سازی سیستم های کامپیوتری سفارشی ، ارتقا کیفیت سخت افزار موجود به وسیله اصلاح های نرم افزاری و سخت افزاری ، از جمله بازار کار مرتبط با این رشته است.

  • مهندسی شبکه: مطالعه و بررسی سرعت و کیفیت شبکه‌های موجود در ارتقا کیفیت شبکه های موجود و ایجاد شبکه های کامپیوتری از جمله بازار کار مرتبط با این رشته است.
  • هوش مصنوعی: متاسفانه در رابطه با این رشته چندان بازار کار مرتبط با صنعت وجود ندارد و بیشتر فارغ التحصیلان این گرایش در حوزه های تحقیقاتی مرتبط مشغول به فعالیت برای سازمان های تحقیقاتی بزرگ هستند.

بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر

همانطور که گفتیم صنعت کامپیوتر و فناوری اطلاعات در جهان رو به رشد می باشد و به تبع آن تقاضا برای انواع نرم افزار های کامپیوتری جدید در صنایع مختلف در حال افزایش است. بنابراین ، می توان گفت بازار کار برنامه نویسی به نسبت سخت افزار بهتر است و  با توجه به توسعه کامپیوتر و نفوذ آن به درون خانواده ها ، شرکت ها و صنایع وابستگی بیش از بیش جوامع به این دستاورد بزرگ بشر ، حوزه برنامه نویسی کامپیوتر نیز در حال رشد است و زمینه های کاری بسیار زیادی را می توان برای آن نام برد. کار در واحد های فناوری اطلاعات سازمان های دولتی ، شرکت های تولید کننده محصولات نرم افزاری و یا کار کردن به صورت پروژه ای و شخصی است.

عامل مهم در یافتن شغل مناسب در این حوزه داشتن تجربه ، تخصص و تسلط بر تکنولوژی و زبان های برنامه نویسی روز دنیاست. در ایران طی سال های گذشته، میزان استخدام برنامه نویس کامپیوتر، مخصوصا آن گروهی که به زبان های برنامه نویسی تحت وب تسلط بیشتری داشته اند، با نرخ قابل قبولی در حال افزایش بوده است و به دلیل توسعه صنعت نرم افزار در داخل کشور پیش بینی می شود این روند همچنان ادامه یابد.

برای مهندسین سخت افزار هم امکان کار در شرکت های تولید کننده قطعات و دستگاه ها، مراکز صنعتی تولیدی فراهم است و از نظر سطح درآمدی نیز با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایده آلی قرار دارند. از طرفی با توجه به استفاده روز افزون از شبکه اینترنت زمینه کار در این موضوع نیز مهیاست. پیش بینی می شود تا ۱۰ سال دیگر در کشورهای پیشرفته مردم همان قدر که به نیروی برق وابسته هستند به شبکه اینترنت وابسته خواهند شد. با توجه به پیشرفت کند ایران نسبت به جامعه جهانی کامپیوتر در سالهای اخیر نیاز به مهندسین خلاق و کوشا در این زمینه کاملا احساس می شود و می توان گفت فارغ التصیلان این رشته بیکار نخواهند ماند. 

مهارت های لازم برای رشته مهندسی کامپیوتر

  • بررسی و شناخت نرم افزار ها و سخت افزار های جدید و به کار گیری آنها
  • بررسی نیاز ها و کمبود های نرم افزاری و سخت افزاری ، تدوین نیاز های آنها ، تعیین ابزار و نیروی انسانی لازم برای رفع کمبود ها
  • تجزیه و تحلیل سیستم های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه راه حل های مناسب برای اجرای آنها
  • اجرای طرحهای کامپیوتری، نصب، آزمایش و آموزش آنها
  • پشتیبانی و نگهداری سیستم های نرم افزاری شامل شناسایی خطاها، رفع خطاها و افزودن امکانات جدید به سیستم ها.
  • عیب یابی کامپیوترها و سیستم های کامپیوتری و رفع عیب ها
  • شناسایی فنون جدید طراحی و ساخت کامپیوتر و ارزیابی و به کارگیری آنها
  • توانایی های جسمی، علمی، روانی مورد نیاز

سقف درآمد مهندسان کامپیوتر چقدر است؟

امروزه اگر نگاهی به آگهی های استخدامی بیندازید متوجه می شوید که درخواست استخدام به خصوص برنامه نویس واقعا بالاست و شما با داشتن مقداری مهارت در زمینه برنامه نویسی احتمالا بتوانید یک شغل مناسب پیدا کنید. متوسط درآمد یک نفر نیمه حرفه ای حدود ۲ میلیون تومان خواهد بود . لیکن برنامه نویس های حرفه ای می توانند با سابقه کار بالا و نمونه های خوب تا ۳٫۵ یا ۴٫۵ میلیون تومان حقوق دریافت کنند. یک برنامه نویس حرفه ای می تواند به صورت فریلنسر پروژه بگیرد و یک استارتاپ مخصوص خودش را راه اندازی کند و درآمدهای بسیار بالایی رو داشته باشد، می تواند نرم افزارها و اپلیکیشن های کاربردی تولید کند و بفروشد و یا در حوزه آموزش فعالیت کند. باید گفت که  در حوزه خود اشتغالی برخی از مهندسین نرم افزار درآمد های ماهانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومانی و یا حتی بالاتر هم دارند. امروزه به جرات می توان گفت برنامه نویسان حرفه ای از نظر درآمدی با متوسط درآمد پزشکان مقایسه می شوند. کشور های آمریکا ، سوییس ، نروژ ، اسرائیل ، دانمارک ، انگلیس ، آلمان ، استرالیا ، سوئد و هلند به ترتیب ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه حقوق و درآمد برنامه نویسان در دنیا هستند.

ادامه تحصیل رشته مهندسی کامپیوتر

امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر تا مقطع دکتری وجود خواهد داشت و گرایش های زیادی نیز همچون گرایش معماری کامپیوتر، مهندسی نرم‌افزار، هوش مصنوعی و الگوریتم و محاسبات گرایش مکاترونیک ،   فناوری اطلاعات ،  شبکه‌های کامپیوتری ، امنیت اطلاعات ، تجارت الکترونیک در مقاطع تحصیلات تکمیلی وجود دارد. در جدول زیر چارت درسی این رشته برای مقطع کارشناسی جمع آوری شده است:

دروس مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر

ریاضی(۱)ریاضی(۲)معادلات دیفرانسیلآمار و احتمالات مهندسیزبان عمومی
زبان تخصصیاندیشه اسلامی(۱)اندیشه اسلامی(۲)آشنایی با منابع اسلامیفرهنگ و تمدن ایران و اسلام
تاریخ اسلامانقلاب اسلامی و ریشه‌ های آناخلاق و تربیت اسلامیکنترل جمعیت و تنظیم خانوادهفیزیک(۱)
فیزیک(۲)آزمایشگاه فیزیک(۱)آزمایشگاه فیزیک(۲)کارگاه عمومیآزمایشگاه کامپیوتر
مبانی کامپیوتر و برنامه سازیبرنامه سازی پیشرفتهساختمان های گسستهزبان ماشین و برنامه سازی سیستمساختمان داده‌ها
مدارهای الکتریکی(۱)آزمایشگاه مدارهای الکتریکی(۱)مدارهای منطقیآزمایشگاه مدارهای منطقیریاضی مهندسی
طراحی الگوریتم هامعماری کامپیوترآزمایشگاه معماری کامپیوترسیستمهای عاملنظریه زبان ها و ماشین ها
طراحی و پیاده‌سازی زبان های برنامه سازیریزپردازنده(۱)آزمایشگاه ریزپردازنده(۱)مدارهای الکترونیکیآزمایشگاه مدارهای الکترونیکی
شبکه‌ های کامپیوتریشیوه ارائه مطالب علمی و فنیذخیره و بازیابی اطلاعاتهوش مصنوعیاصول طراحی کامپایلر
مهندسی نرم‌افزار(۱)اصول طراحی پایگاه داده‌هامهندسی نرم‌افزار(۲)آزمایشگاه سیستم عاملآزمایشگاه پایگاه داده‌ها
الکترونیک دیجیتالآزمایشگاه الکترونیک دیجیتالمدارهای الکتریکی(۲)سیگنال‌ ها و سیستم‌هاطراحی سیستم‌های VLSI
انتقال داده هاسیستم های کنترل خطیآزمایشگاه شبکه‌ های کامپیوتریبرنامه‌نویسی همروندنظریهٔ محاسبات
طراحی مدارهای واسطآزمایشگاه مدارهای واسطمهندسی اینترنتطراحی و پیاده‌ سازی سیستم‌های بی درنگمدل سازی و ارزیابی سیستم های کامپیوتری
اصول طراحی واسط کاربربرنامه‌نویسی توصیفیبرنامه‌ نویسی همروندگرافیک کامپیوتری(۱)محیط‌ های چند رسانه‌ای
سیستم های خبرهگرافیک کامپیوتری(۲)شبیه‌سازی کامپیوتریمعماری سیستم‌های کامپیوتریریزپردازنده(۲)
مدارسلامهای منطقی پیشرفتهکارآموزیپروژهآزمایشگاه مهندسی نرم‌افزاربرنامه سازی سیستم
سیستم عامل شبکهطراحی صفحات وبنصب و راه‌اندازی شبکهمباحث ویژهطراحی خودکار مدارهای دیجیتال

چنانچه بعد از مطالعه مطالب بالا دچار ابهاماتی در مورد این رشته و وضعیت کاری موجود در کشور شدید و یا نیاز به معرفی سایر رشته ها و بازار کار آنها شدید می توانید با مشاوران برتر مرکز الو مشاوره در تماس باشید.

[banner]

[contact_info title= ” آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر “] 

شما می توانید در قسمت دیدگاه سوالات خود را با مشاوران ما درمیان بگذارید … 

 

همچنین ببینید

بازار کار رشته جغرافیا

بازار کار رشته جغرافیا

[contact_info title= “بازار کار رشته جغرافیا”]  با شنیدن واژه‌ جغرافیا،  تصوری که به ذهن  خطور …

۳ نظر

  1. ممنون از این مقاله کاربردی

  2. سلام برای ساختن انیمیشن کدوم گرایش کامپیوتر بهتره؟

  3. سلام به نظر شما بازار کار مهندسی کامپیوتر اشباع نشده؟

دیدگاهتان را بنویسید

Your email address will not be published.